Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kdo zanechal tělesných cvičení často churaví,

neboť síla jeho orgánů následkem nedostatku pohybu slábne. 

Avicenna (vlastním jménem Ibn Síná)

 
Potřebujeme rovnováhu mezi duševní a fyzickou námahou. Většinu svého pracovního dne strávíme jednostrannou činností a většinu volného času pak pasivní zábavou. Ti, kteří se věnují aktivně nějakému pohybu, se cítí spokojenější a mají větší radost ze života. Když začneme cvičit, zvýší se naše sebedůvěra a pocit štěstí. To má vliv na naše okolí a to zase zpětně na nás.

 Mytí oken či jiné podobné práce určitě nejsou sportem. Tělo se při tom sice také namáhá, ale jinak. I pro tělo takto pracujícího člověka by bylo moc dobré vědomé protažení, posílení a hlavně také uvolnění. Máme na těle asi 600 svalů. Kolik z nich používáme? Ty ostatní se zkracují, křiví se nám páteř, následují problémy s plotýnkami, díky tomu je nedostatečná výživa orgánům, začínají nemoci... Pohyb, sport je vlastně také prevence - aby byl člověk stále fit, nebolelo jej tělo, záda, klouby. Ale při výběru konkrétního sportu je dobré si uvědomit jeho „záludnosti“, zaměřit se na ně a předejít možným problémům které by mohly způsobit. Je množství druhů sportu a relaxace, každý si určitě najde to své. Jde jen o to, jaký sport si vybrat a jak se pak na něj připravit. Nemyslím jen boty, ochranné pomůcky či oblečení, ale připravit si také energii. Nemusí se totiž jednat jen o dluh směrem k protažení těla, ale v dlouhodobém deficitu ve výživě. Zatěžují nás již jen běžné záležitosti jako je chůze, různé denní činnosti, práce u počítače. A ani na ty nemáme dost sil. Býváme unavení, chytají se nás nemoce, máme špatnou koordinaci pohybů. Ještě se ani nepředzásobíme na větší výdej a už se jdeme vyčerpávat sportem. Proto se dobře vžilo rčení „Sportem k trvalé invaliditě“. Sport za to ale nemůže, jen ta nepřipravenost na něj. Připravit se na sport proto také znamená:

·         Strava bohatá na vitální a minerální látky.

·         Vyhýbání se přetěžování svalstva.

·         Vyhýbání se nadměrnému množství kyselin, sledujme své PH.

·        Rozpouštění škodlivých usazenin v těle a neutralizace kyselin zásadami a      energeticky bohatými minerálními látkami organického původu.

·         Správný pitný režim.

·         Zásaditá péče o tělo.

·         Regenerace a reminalizace minerálními látkami organického původu.

 

„Zanedbané tělo si nakonec vyžádá plné vyrovnání dluhu, a to i s úrokem“.

 

Nejprve nutno změnit sebe.

Pak už zpravidla nebývá nutno měnit nic dalšího. 

Mark Twain

 

Autor článku Irena Kalkušová, www.zdravi-m.estranky.cz/

 

Zaujal vás tento článek? Kliknutím na níže uvedené tlačítko jej můžete přidat na svůj profil na Facebook, doporučit jej svým známým e-mailem, popřípadě přidat k oblíbeným položkám ve vašem prohlížeči.