Výživa organismu- prevence i lék
Denně naše tělo zpracuje asi 1 kg potravy, 3 kg vody a plíce 30 kg vzduchu.
Toto vše je naše výživa.
Chodím si do sklepa pro prázdné sklenice, kyselé zelí, okurky ... a vždy s košíkem. Pokaždé se mne lidé ptají, jestli jdu na houby ... Překonejme staré zvyky, bude nám lépe ...
Nejvíce se ale stále mluví o tom, co má člověk jíst. Asi proto, že pod pojmem výživa si představujeme jen jídlo. Navíc si mnohdy ani neumíme vybrat v té velké nabídce v obchodech. Pokud se nad jejich nabídkou ale opravdu zamyslíme, budeme odcházet s poloprázdným košíkem. Je to vesměs „balast“. Jen zalepí střeva, vezme tělu energii zpracováváním a zanese tělo toxiny, protože to vše ani zpracovat neumí. Orgány zbytečně zatěžuje, překyseluje a opotřebovává.
Naše tělo je taková malá chemická továrna.
Výsledek (zdraví, život) můžeme ovlivnit kvalitou vstupního materiálu.
Tak co tedy jíst ?
Každý člověk je jedinečný, různého pohlaví, stáří, krevní skupiny a zátěže. Proto na mých stránkách konkrétní doporučený jídelníček nehledejte. Je to vše na delší povídání – o kvalitě potravin, kvalitě přípravy jídla, správném pitném režimu, pohybu, odpočinku, dýchání, pozitivním myšlení...
Nezbytným základem je komplexní přístup ke zdraví. Pouze změna myšlení a zaběhnutého životního stylu nám zajistí návrat ke zdraví. Jde o pochopení, odhodlání a vytrvalosti. Nikdy nevíme, co nás čeká za chvíli či zítra. Jestli pohoda, nebo naopak. Je dobře mít tělo správně zásobené. Pokud chceme mít kvalitní život, je to ve všech směrech o přijímané kvalitě.
Do nádrže svého auta dáváme také to, co a kolik tam toho patří, jinak bychom nikam nedojeli.
Zdravá strava by měla splňovat tyto základní požadavky:
- obsahuje dostatečné množství a správný poměr živin, vitamínů, minerálů a enzymů,
- je pravidelná, pestrá, v rozumných porcích, vždy čerstvá, místní, sezónní, v klidu strávená,
- je netoxická (syntetické látky tělo neumí zpracovat a chová se k nim jako k toxinům).
Dnešní potraviny mají, bohužel, absenci potřebných živin a tělo po nich má neustále hlad. To jsou ty stálé chutě na něco...☺.Stále platné tabulky o obsahu látek v různých potravinách již dávnou nejsou pravdou, viz. kniha p.Fořta „Tak co mám jíst“. Např. na doplnění potřebné dávky hořčíku by člověk musel sníst 9 – 12 kg banánů denně, navíc je vše v dnešní době chemicky pěstěno a ošetřováno...
Doplnit každodenní jídelníček o kvalitní doplňky stravy je tedy nezbytné. Ale i tady si musíme hlídat kvalitní zdroje s nejvyšším rozsahem tělu prospěšných látek.
Může to vypadat hodně časově náročné, ale pokud se naučíme správně starat o sebe, členy rodiny, budeme se všichni cítit lépe. A hlavně: dáme dětem – naší další generaci dobrý základ a ušetříme pak čas a peníze jinde. Přinejmenším například v lékárnách.
,,Člověk se rodí zdráv, všechny nemocí do něj vstupují s jídlem.“
Hippokrates (400 let.př.n.l).
„Choroby a vaření vznikly současně“
– z knihy Enzymová výživa, Dr. Edward Howell
Změna skladby stravy a zvýšení její kvality pomůže při léčbě téměř všech
onemocnění a může zabránit vzniku civilizačních onemocnění.
Autor článku Irena Kalkušová, www.zdravi-m.estranky.cz/
Objevila jsem zajímavá videa, třeba někomu pomohou urychlit rozhodování.
Zaujal vás tento článek? Kliknutím na níže uvedené tlačítko jej můžete přidat na svůj profil na Facebook, doporučit jej svým známým e-mailem, popřípadě přidat k oblíbeným položkám ve vašem prohlížeči.