Jdi na obsah Jdi na menu
 


Signály organismu 

 Pokud je naše tělo v pořádku, máme  pocit vnitřního klidu, překypujeme energií a optimismem. Zdraví se odráží na pokožce i v zářivých očích - to se ke svému tělu chováme správně. Pokud se vyskytne problém, tělo začne vysílat varovné signály. Nejčastěji tyto:

Únava - je prvním příznakem nedostatku vitaminů, minerálů a enzymů.

Bolest = vznik zánětlivého ložiska nebo jiné poškození. Musíme hledat příčinu bolesti. Pokud bychom ji jen tlumili léky, stav se bude postupně zhoršovat, až propukne v nemoc.

Pálení žáhy = v těle převládá kyselé prostředí. Je to živná půda pro plísně a nemoce. Více informací na toto téma Vám nabídnu v článku překyselení organismu.

Stav stolice. Vše, co sníme, by se správně mělo v těle zpracovat – vytřídit, rozštěpit, vstřebat a vyloučit (1-3x denně). Vždy ale nejsou dodržovány zásady správné života-správy a stav stolice pak začne upozorňovat na některé problémy. Stolice nepravidelná, tvrdá, silně zapáchající, hráškovitá, znamená, že se  trávící systém potýká s problémem. Zácpa = zejména nedostatek tekutin, kvalitní výživy, vlákniny, pohybu, vliv stresu. Velké množství plynů ve střevním systému = dysmikrobie. Jedná se o přemnožení nežádoucích bakterií a plísní ve střevech např. v důsledku léčby antibiotiky či nesprávné výživy.

Barva a zápach moči je, u zdravého člověka  světložlutá a bez zápachu.

Pocení – takto se tělo snaží vyloučit toxiny z těla. Značí  zhoršenou činnosti ledvin a jater, které jsou nadměrně přetěžovány hromaděním odpadních látek v těle. Pokud jen začneme používat antiperspiranty, tak jen zabráníme ve vylučování odpadu.

Potíže s vlasy, nehty a kůží -  například vypadávání vlasů, lámání či třepení nehtů,  vyrážky, akné, ekzémy, to vše signalizuje hromadění odpadních látek a  také nedostatek živin. Naše kůže je odrazem vnitřního prostředí těla. Pokud není v pořádku, potřebujeme své tělo vyčistit a  pravidelně dodávat kvalitní výživu. Pokožka zjemní a bude čistá. Potíže s dásněmi, zuby – např. paradentóza = stav dlouhodobého překyselení organismu. Již naši předkové, kupující si na trhu koně, posuzovali jejich zdravotní stav velice jednoduše.  Kontrolovali stav zubů, srsti a kopyt.

Svou kyselost tělo neutralizuje odebíráním minerálů z kostí (osteoporóza), zubů, kůže a kyselost ukládá např. do  kloubů (bolesti) či mezibuněčného prostoru. Důležité je pochopit potřeby svého těla. Kvalitní výživu, dýchání, cvičení, méně stresu a současně nabídnout tělu chybějící minerály. Ve správném poměru a hlavně v organické formě jsou nejlépe využitelné.

Zvýšenou teplotou se snaží, pomocí vlastních sil, se s nemocí (zánětem) vypořádat.

Zahlenění nosu, dutin, bolesti uší, kašel, onemocnění dýchacích cest či ženských pohlavních orgánu i tvorba cyst znamená, že jsou v těle nahromaděny odpadní látky a tělo se je, zánětem, pokouší ze sebe vyloučit.

Chutě = tělo volá po kvalitní výživě, schází mu některé minerály či vitamíny. Neodolatelná chuť na sladké znamená navíc plísně ve střevech, ty totiž cukr, pro svůj další růst, potřebují.

Nepodceňujme volání svého těla o pomoc, naučme se mu rozumět a včas pochopit co ho trápí.  Je to základní předpoklad pro udržení kondice, vitality a dlouhého zdraví.

 

Autor článku Irena Kalkušová, www.zdravi-m.estranky.cz/

 

Zaujal vás tento článek? Kliknutím na níže uvedené tlačítko jej můžete přidat na svůj profil na Facebook, doporučit jej svým známým e-mailem, popřípadě přidat k oblíbeným položkám ve vašem prohlížeči.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář