Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kterým směrem se otáčí kočka?


Pokud se Vám zdá, že se kočka točí ve směru hodinových ručiček, používáte pravou hemisféru.Pokud se Vám zdá, že se kočka točí proti směru hodinových ručiček, používáte levou hemisféru.

Může se Vám stát, že chvíli se Vám bude kočka točit na jednu stranu a za chvíli na druhou. To znamená, že Váš mozek „přepnul“ z jedné hemisféry na druhou.

Většina lidí vidí kočku v pohybu proti směru hodinových ručiček. To znamená, že většina lidí používá více svou levou mozkovou hemisféru. A co to znamená?

V roce 1981 získal neurochirurg Roger W. Sperry za výzkum mozkových hemisfér Nobelovu cenu. To díky právě jeho výzkumu víme, že každá mozková hemisféra zpracovává informace zcela jiným způsobem.

LEVÁ hemisféra
Ovládá pravou polovinu těla. Kromě toho je sídlem logiky, řeči a vůle. Díky ní dokážeme pracovat s fakty, daty a čísly, dokážeme vyřešit matematické úlohy, zda máme smysl pro míry a váhy. Odpovídá za naše analytické myšlení, ci pro pořádek a za systematický přístup.

PRAVÁ hemisféra
Ovládá naši levou polovinu těla a vegetativní nervový systém, odpovědný za radosti i úzkosti, trávení, pocení, … Je sídlem naší tvořivosti a fantazie. Umožňuje nám vnímat obrázky, barvy a také hudbu a rytmus. Sídlí zde i naše emoce, chutě a vůně. Díky ní máme se umíme zasmát vtipu, zda přežít dojetí. Pravá hemisféra odpovídá za syntetické (spojující) myšlení. Všechny významné objevy a vynálezy vědy a i všechny významné umělecká díla se zrodily nejprve v naší pravé hemisféře.

A ještě něco k tomu...