Salát z červené řepy
Červenou řepu najemno nastrouháme a smícháme s medem, malinko soli, mletým fenyklem, olivovým olejem, jogurtem a zakysanou smetanou.
Červenou řepu používám raději syrovou, má více hodnot. Loupu a strouhám pomocí keramických pomůcek, protože je, ze zeleniny, nejvíce citlivá na kov, ztrácí spoustu vitamínů.
Přeji i Vám dobrou chuť !
O červené řepě alespoň ve zkratce:
-
Je tak nabitá vitamíny, že jako posilující nápoj nemá prakticky soupeře. Je bohatá na minerální látky, které našemu organismu pomáhají s překyselením, naše tělo povzbudí a pročistí. Její čistící schopnosti jsou tak veliké, že, při velkých dávkách, můžeme pocítit až nevolnost. I tady platí – všeho s mírou.
-
Listy červené řepy jsou také jedlé a upravují se podobně jako špenát.
-
Barvivo z červené řepy – červeň řepná - se v potravinářství používá do zmrzlin, lékořice, karbanátků i polévek.